Tak kam?! Veletrhy středních škol mají novou podobu, znovu budou i v Brně

TAK KAM

 

Akce pod různými označeními se pořádají ve všech okresních městech pod taktovkou různých pořadatelů. Jihomoravský kraj přistoupil ke změně a veletrhy budou nově fungovat pod jednotným konceptem, který zastřešuje VIM - Vzdělávací institut pro Moravu.

 

“Naším primárním cílem bylo zatraktivnit podobu veletrhů, aby odpovídaly potřebám a jazyku žáků, pro které jsou konány. Komunikačně navazujeme na úspěšnou krajskou kampaň “nevim kam”, kterou jsme bořili mýty o výběru školy,” vysvětluje Jiří Nantl, který byl coby náměstek hejtmana pro vzdělávání iniciátorem změn.

 

Novým názvem pro všechny tyto akce je nově “Tak kam?! Veletrh středních škol”, který získává i svou osobitou grafiku. Pestré barvy a výrazné kreslené prvky jsou totiž způsobem, jak zaujmout žáky osmých a devátých tříd na sociálních sítích.

 

Veletrhy se neuskuteční pouze v okresních městech, jako tomu bylo v minulém roce, ale vrátí se také do Brna. “Vnímali jsme poptávku ze strany rodičů, kteří o přímý kontakt se zástupci škol na jednom místě stáli. Rozsahově se však jedná o mnohem menší akci, než tomu bývalo historicky a nižší jsou proto i náklady,” doplnil Nantl.

 

TAK KAM

 

Modernizace veletrhů není jedinou změnou, která se v podpoře kariérového rozhodování žáků chystá. “Doporučili jsme školám, aby se krajských veletrhů zúčastnily a naopak, aby omezily financování reklamy v novinách, různých seznamech škol apod. Uvolnili jsme finanční prostředky na propagaci jednotlivých škol, která bude probíhat na webu a sociálních sítích kampaně "nevim kam". Zároveň chystáme jednotné dny otevřených dveří, aby rodiče mohli využít volné odpoledne a navštívit rovnou několik škol,” představuje další kroky Karel Jurka, radní Jihomoravského kraje pro oblast vzdělávání.

 

Nejde pouze o kosmetické změny, ale k úpravám dojde i na samotném místě konání. “Reflektovali jsme dosavadní zkušenosti a vybrali to nejlepší, co jednotlivé veletrhy nabízely. Na každé akci bude blok pro kariérové poradce, kteří mohou pomoci nasměrovat žáka i namístě. Doplnili jsme i interaktivní prvky a žáci budou moci také soutěžit o hodnotné ceny,” oznámila Leona Sapíková, ředitelka VIM.

 

V minulém roce navštívily veletrhy vzdělávání tisíce žáků, např. v Břeclavi přišlo 1037 žáků a v Hodoníně 1626. Příští školní rok vychází z devátých tříd zhruba 12 100 žáků.

 

Konání jednotlivých veletrhů:

Boskovice: 20. 9. 2023

Břeclav: 4. a 5. 10. 2023

Vyškov: 10. 10. 2023

Blansko: 12. 10. 2023

Hodonín: 18. a 19. 10. 2023

Znojmo: 9. 11. 2023

Brno: 24. a 25. 11. 2023

 

Navštivte také náš web NEVIM KAM, který žákům poradí jak na přihlášky a pomůže s výběrem školy.

 

Další články