Okénko kariérového poradce

karierove poradenstvi

 

Podle nejnovější studie OSN ve spojení s ETF z března 2024 se ukazuje, že mladí lidé stále aspirují k tradičním profesím. Tato zpráva se týká více než 9 600 mladých ve věku 14 – 34 let z 11 zemí v evropském a středoasijském regionu.

 

Na otázku, v jaké profesi se vidí až dosáhnou věku 35 let, volili nejvíce tradiční profese ve vzdělávání a ve zdravotnictví. Na první příčce v 64 % uváděli, že by chtěli být profesionály (specificky pak v profesích učitel, lékař, architekt a účetní). Přičemž se jedná o profese, pro něž je vyžadováno vysokoškolské vzdělání. Pro zajímavost, učitelství bylo vůbec nejčastější volbou (13,5 % všech respondentů). Jako druhé nejčastější (20 %) uváděli manažerské pozice, konkrétně profese kreativní ředitel, diplomat, HR manažer a majitel cestovní kanceláře. Poslední příčky obsadily profese ICT a „inženýrství“. Limitujícím faktorem může být to, že mladí lidé nemají dostatek kariérních informací o vlastních možnostech a zároveň nemohou toužit po profesích, o kterých nevědí.


Tyto aspirace „odolávají“ turbulentním změnám, které se kariéry dotýkají, jako jsou digitální transformace, globalizace, požadavky na udržitelnost aj. Tato zjištění,
koneckonců, jak je uvedeno v závěrech studie, jsou hluboce znepokojivé, neboť odrážejí současný stav kariérového poradenství, které nedostatečně rozšiřuje možnosti kariérních snah a nenabízí dostatek podpory v rozvoji potenciálu v kontextu předpokládaných změn a jejich dopadů na kariéru. To je výzva pro nás, profesionály, posilovat roli kariérového poradenství a tím zmocňovat mladé lidi k řízení vlastní kariéry v proměnlivé době, a přispívat k celospolečenskému rozvoji.

 

Zdroj: Learning for Careers. © 2024 United Nations Children’s Fund (UNICEF) and European Training Foundation (ETF)

 

Další články